Verbeteren penseffciëntie
Onbestendig eiwit inde penswordt uiteindelijk
afgebrokennaar ammoniak ofwordt ingebouwd
inmicrobieel eiwit dat inde darmbeschikbaar
komt. Ammoniak komt terecht inde bloedbaan
waarna het inde lever omgezetwordt inureum.
Dit ureumwordt uitscheiden viamelk of urine of
wordt gerecycled via het speeksel of de penswand.
Daarna kandit ureumals eiwitbrondienen voor
pensmicroben. Een grote verliespost van eiwit op
pensniveauwordt veroorzaakt door recycling van
microbieel eiwit (Figuur 1).
Dit veroorzaakt niet alleen onnodig verlies
aan ammoniak in melk en urine, maar kost ook
onnodig veel energie. Een beproefde methodiek
om de penseffciëntie te optimaliseren, is het
synchroniseren van energie en eiwit in
het rantsoen met behulp van het Provimi
rantsoenberekeningsprogramma PFOS. Een
andere methodiek is het defauneren van de
pens, ofwel het weghalen van de protozoa
Maximale pensfermentatie voor optimale productie
Figuur 1. Eiwitmetabolisme in de pens
Voer
Eiwit
Peptiden
Aminozuren
Ammoniak
Ammoniak Ureum
= Microbieel eiwit
Bestendig eiwit &zetmeel
+Microbieel eiwit +VVZ
INEFFICIËNTIES
Verlies van stikstof
Microbiële eiwitafbraak
Onbalans in aminozuren
A
B
C
A
B
C
Oppensniveau vinden tal van complexe processenplaats, waarbij eiwit en energie dat
door de herkauwer gebruiktwordt vrijkomt. Zoworden vluchtige vetzuren (azijnzuur,
propionzuur enboterzuur) gevormd enwordt ermicrobieel eiwit geproduceerd.
Bij de pensfermentatie komen echter ook afvalproducten vrij. Eendeel vandeze
afvalproducten verdwijnt inde vormvan gas, zoals kooldioxide (CO
2
) enmethaan
(CH
4
). Deze broeikasgassen zijn slecht voor hetmilieu en zijn tevens een verlies van
kostbare energie uit het rantsoen vande koe.